Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Spis sunt med ayurveda

Internett bugner med kostholdsråd og veiledning til både den ene og den andre dietten. Begrepet «sunn mat» er plutselig definert av store selskaper og korporasjoner som hevder å ha funnet nøkkelen til hvordan akkurat du skal bli så sunn og frisk som mulig. Men hvem eier egentlig sannheten? Vi ser på hva sunt versus hva kapitalistisk press er, og hva ayurveda kan gjøre for oss.

Hva er egentlig sunn mat?

Hvis du vil spise sunt er det viktig å huske på hva mat egentlig er. Mat vokser på trær, på busker, i bakken, og den kommer også fra dyr. Den ferdig pakkede maten vi får i butikken er sammensatt av en rekke ingredienser som fra gammelt av aldri har hatt noe med mat å gjøre, alt fra konserveringsmidler, fargestoffer, tilsatt sukker eller andre søtningsstoffer, og til og med giftige kjemikalier. Hvordan skal egentlig kroppene våre vite hvordan den skal fordøye dette?

Jeg fikk en gang rådet «all mat som har en reklame, er ikke mat». Meningen bak det er å få oss til reflektere over om det vi putter i oss faktisk er sunn og næringsrik mat, eller om store selskaper tjener penger på å fôre oss med usunne ingredienser. Kapitalismen er ikke bygd på god etikk. Den er tilrettelagt for å tjene mest mulig penger.

Bilde av ayurvedisk mat, curry i forskjellige former.
Ayurvedisk mat er sunn mat.

Frukt, grønnsaker, tomat, agurk, brokkoli, blomkål, nøtter, rotgrønnsaker mm – det er ekte mat. Rent kjøtt og fisk, som ikke har vært sent til Kina eller andre steder i verden, for å tilsettes vann og kjemikalier, det er ekte mat. Poser, pakker, esker og spann med ferdigmat, er fornuftig å styre unna.  

Så, hva kan man egentlig lage med alle disse råvarene? Da internett allerede er fylt til randen med kjappe måltidsoppskrifter, vil vi her ta en annen vri. Lag ordentlig mat, helt fra bunnen, og gjør det ordentlig. Og hvordan skal du få tid til dette, spør du? Lag store porsjoner, del dem opp og legg i fryseren. Lag også flere retter for god variasjon. Da trenger du kun å lage en stor middag i blant, og alle de andre dagene kan du ha kjapp middag som kun trenger å varmes opp. Den blir like sunn og god som da du lagde den.

Ayurveda

Det finnes utallige råd om hva man bør spise og hvordan maten bør tilberedes, men i dag vil jeg introdusere deg til ayurvedisk mat. Ayurveda er en flere tusen år gammel holistisk, indisk medisin tradisjon. Ayur betyr liv, og veda betyr kunnskap. Med andre ord er ayurveda livskunnskap, eller kunnskap om livet.

Innen ayurveda ser man også på mat som medisin. Ved hjelp av blant annet urter, krydder og oljer, brukt i forhold til individets dosha, altså type, vata, pitta og kapha, kan man tilrettelegge et individuelt kosthold for å oppnå maksimalt helseutbytte.

Boken Maten er min medisin, Ayurveda på 
kjøkkent av Janesh Vaidya.

Kokeboken Maten er min medisin, Ayurveda på kjøkkenet, skrevet av Janesh Vaidya, gir et glimrende innblikk i ayurvedisk tilnærming til individets behov, og forklarer kort om de forskjellige typene vata, pitta og kapha.  Boken har en rekke oppskrifter for et balansert kosthold, med tilrettelegging for de forskjellige typene. Her kan du finne sunn, god mat som du liker, og i tillegg få hjelp til å tilrettelegge den for dine egne individuelle behov.
Lager du maten på økologiske råvarer, så får den mer næring og bedre smak.

Maten er min medisin

Uansett årsak til at du ønsker å spise sunt, om du ønsker bedre helse, gå ned i vekt, eller bare holde en sunn livsstil, er Maten er min medisin et suverent verktøy på veien.
Husk å kjøpe noen passelig størrelse bokser til å fryse ned passelig porsjoner med mat. Bruk gjerne glass istedenfor plast, for både miljøet og din helses skyld.

Har du gjort deg noen erfaringer med oppskriftene i denne boken? Del den gjerne med oss i kommentar feltet nedenfor 🙂

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

This div height required for enabling the sticky sidebar