Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Miljøvennlig, giftfri sminke – Gjør den noe forskjell?

Hvis det èn ting det bugner av på internett, så er det kosmetikk reklame. Uansett hvilket sminke/kosmetikk relatert ord du skriver inn i Google søkefeltet, får du først opp en rekke sponsede resultater, deretter mange organiske treff. Mitt søk etter «økologisk sminke» på Google i dag ga ca 157 000 resultater.
Men hva er egentlig greia med økologisk, miljøvennlig, giftfri, cruelty fri, plast fri sminke? Er det noen forskjell på denne og all annen sminke, eller er dette bare hysteri? Vi har sett nærmere på kosmetikkingredienser, sjekket med ekspertene, og her er resultatet.

Naturlig, sunn sminke
Vil du velge gift-fri, miljøvennlig sminke?

Kosmetikk og skjønnhetsprodukter har eksistert i forskjellige former så lenge menneskene har levd på jorda. Både leppe farger, øyensminke og parfymer kan f.eks. spores tilbake til oldtidens Egypt, men det er store forskjeller fra datidens sminke til det vi kjøper i butikkene nå. Skjønnhetsproduktene har endret seg fra hjemmelagde produkter sammensatt av planter og naturlige råstoffer, til nåtidens kjemikalier og syntetiske innhold. Fra å være unike produkter laget til eget forbruk, er kosmetikk nå en industri verdt US$445 billioner ifølge Forbes. Det tiltrekker alle salgs personer og selskaper som ønsker seg en del av kaka, både de ærlige og oppriktige, og de mindre etisk korrekte.

Selv om vi vet alt for lite om de potensielt skadelige effektene av dagens kosmetikkingredienser, finnes det forskning som viser hvor farlige noen av disse ingrediensene er. En forskningsrapport fra Science Journal of Public Health advarer mot kreft, reproduktive og utviklingsmessige lidelser, hårtap, lungeskader, hudsykdommer, negleskader og allergier, for å nevne noen.

Selv om enkeltprodukter ikke overgår grensene for lovlige mengder av potensielt skadelige ingredienser, er det «cocktail-effekten» av hormonforstyrrende ingredienser Forbrukerrådet er bekymret for. Ved bruk av mange forskjellige produkter som både sminke, kremer, og hårpleieprodukter, blir totalsummen av helseskadelig innhold vi får i oss, for høyt. Forbrukerrådet advarer også spesielt mot effekten av disse på små barn.

Kosmetikk ingredienser du bør unngå

Så hva er disse helseskadelige stoffene og hvordan kan vi unngå de? For å nevne noen, har vi stoffer som parabener, tungmetaller, siloksaner, mikroplast, miljøgiftige fluorkarboner/PFAS, PFOA, men listen er mye, mye lenger. La oss se nærmere på noen av de vanligste ingrediensene.

Parabener er kjemiske konserveringsmidler. De strides om hvor vidt parabener er skadelig, og om de kan forårsake brystkreft ved bruk av deodorant med parabener, eller andre lidelser som hormonforstyrrelser og allergier.  Noen vanlige parabener som brukes i kosmetikk er metylparaben, etylparaben, propylparaben og butylparaben.

Fluorkarboner/PFAS er en gruppe miljøgifter som består hovedsakelig av fluor- og karbonatomer. De brukes i kosmetikk, ofte for sine vann- og smuss-avvisende egenskaper. Fluorkarboner er skadelig for atmosfæren.

For å unngå fluorkarboner i kosmetikken anbefaler Fremtiden i Våre Hender å sjekke nøye for, og unngå følgende produkter: 

  • PTFE
  • Polytef
  • …perfluoro…
  • …polyfluoro…

Siloksaner er en stoffgruppe. Bellona forklarer at kjeder av grunnstoffene silisium og oksygen utgjør basisen for molekylstrukturen.

«Siloksaner brytes nesten ikke ned i naturen. I stedet hoper de seg opp i næringskjeden og blir mer og mer konsentrert jo lenger opp i kjeden vi kommer. Planktonet i innsjøen får i seg siloksaner, krepsedyret spiser planktonet, og fisker spiser krepsedyret, før større fisk spiser mindre fisk. 
Og store fisk spiser kanskje du og jeg?»
Svanemerket

Fra og med 1.februar 2020 vil et europeisk forbud tre i kraft som forbyr høyere verdier enn 0,1% av siloksanene D4 og D5 i hud og hårpleie produkter.

Fremtiden i Våre Hender anbefaler å unngå følgende ingredienser for å unngå silkosaner i kosmetikken:

  • Cyclomethicone, D4, Cyclotetrasiloxane
  • Tetracyclomethicone, Oktametylsyklotetrasiloksan, D5, Cyclopentasiloxane
  • Pentacyclomethicone, Dekametylsyklopentasiloksan, D6, Cyclohexasiloxane

Mikroplast er plastpartikler på under 5mm. Den kommer ofte i kosmetikk, tannkrem, såper og klær, og blir deretter skylt ut i naturen og sjøen. Plast er som kjent et stoff som ikke bryters lett ned i naturen og utgjør en stor miljøtrussel. Når mikroplast flyter ut i havet, ender det opp i næringskjeden, både til fisk og mennesker. Som Hold Norge Rent forklarer, så binder mikroplast seg til miljøgifter, og da blir disse partiklene ekstra helsefarlige.

Tips fra Fremtiden i Våre Hender på ingredienser å styre unna for å unngå mikroplast i kosmetikken er som følger:

  • Nylon (PA)
  • Polyethylene (PE)
  • Polypropylene (PP)
  • Polyethylene terephthalate (PET)

I tillegg til å unngå nevnte ingredienser, kan du også se etter Svanemerket som er det offisielle nordiske miljømerket. De setter flere krav til produsenter, som for eksempel i forhold til miljø og kjemikalier. Dette gir deg som forbruker en trygghet i forhold til hva du kan forvente av innhold og produksjon av varen du kjøper.

For informasjon om flere ingredienser du bør unngå i kosmetikk, kan du se Svanemerkets liste over ingredienser de ikke tillater i sine merkede produkter.

Konklusjon

Produktene nevnt over er kun noen få av de mange giftstoffene vi utsettes for daglig. Både forskere og organisasjoner advarer mot bruk av disse, både av helse- og miljømessige årsaker. Dersom du ønsker deg en sunnere hverdag, er det en god start å unngå ingrediensene det her advares mot. Ved å velge naturlig, økologisk og giftfri merkede produkter som er etisk og miljøvennlig produsert, velger du en sunnere hverdag både for deg selv og for miljøet.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar